Om Vins de Vinde

Passion for vin

 

Det begyndte som så ofte før med en flaske.

 

En meget regnfuld marts-søndag i Paris, hvor vi søgte ly i en typisk bistro. Valget af mad var også typisk: Entrecôte med fritter.

 

Men det var den venlige ældre tjener, der sørgede for det ekstraordinære. Han affærdigede mit valg af vin og insisterede, at vi smagte hans foretrukne.

 

Det gjorde vi så – en Walden fra Roussillon.

 

Seks uger efter ankom så et parti Walden – og en del andre – til privaten.

 

Det var starten til endnu en vinimport – og endnu en garageimport har set dagens lys i Danmark. 25 år tidligere var det vin fra Sydafrika – en import der kom i stand med en god ven og varede et par år med diminutiv fortjeneste, men meget stor fornøjelse. Nu er det sydfranske og californiske – smagt sur place.

 

Det er vine, som jeg kan lide. Det håber jeg også, du kan.

 

Jakob Vinde Larsen

 

 

Mine leverandører

 

Clos des Fées er en vingård i Vingrau lidt nordvest for Perpignan ejet af Hervé Bizeul. Han har fået ry som lidt af en kultvinmager, men begyndte egentlig som sommelier eller vintjener.

Senere blev det til mad- og vinkritiker, og han blev kendt og frygtet for sin skarpe pen, inden han selv begyndte at lave vin i 1998.

I dag er han mest kendt for sin topvin La Petite Sibérie – pris 200 euro flasken. Der kan jeg ikke være med. I stedet har jeg taget mere overkommelige vine – fire røde og en hvid: Walden, Les Sorcières, De battre mon coeur s'est arreté og Vieilles Vignes (rød og hvid). Faktisk har jeg en sjette – Modeste – en ung og meget prisvenlig rødvin, der skal drikkes køligt som en tørstslukker til en sommerfrokost. Jeg har så få flasker, at den ikke er med i sortimentet. Men sig bare til.

Jeg kom i kontakt med Clos des Fées via Walden – se historien ovenfor. Fandt vinen på nettet og ringede til dem. Sagde til dem, at jeg godt ville importere. De sagde ja, og jeg hoppede på et fly til Toulouse og besøgte dem på deres meget moderne vineri. Og så var kontakten etableret.

Deres søde kvindelige salgschef sendte mig også videre til:

 

Dom Brial – et kooperativ i den lille by Baixas få kilometer væk fra Vingrau. Det har lavet vin siden 1923, da en gruppe vinbønder fandt på at gå sammen under en krise for branchen.

Det var lettere, når man var flere, var tanken. I dag er hele 380 vinbønder tilknyttet – de leverer deres druer, og vinen bliver så lavet på Dom Brials betragtelige vineri i Baixas.

Dom Brial er ikke kun miljøbevidste, men tænker også socialt og var blandt de fem første vinerier i Frankrig, hvis marker blev betegnet som led i en "bæredygtig udvikling".

Deres hjemmeside kan næsten være med i en konkurrence om at blive kåret som Frankrigs grimmeste, men vin kan de sagtens finde ud af at lave.

Og som de sagde på Clos des Fées: Her er rigtig god vin for pengene. Dom Brial vinder helt berettiget mange priser for deres vine – hvoraf de især er kendt for deres dessertvine.

Jeg har både hvid, rød, rosé og dessertvine fra Dom Brial.

 

Truett-Hurst er en af de førende producenter i Dry Creek Valley i det nordlige Sonoma ca. 120 km nord for San Francisco.

Her laver de store fyldige vine på druer som zinfandel, petite sirah og pinot noir til priser, der matcher.

Jeg fandt frem til dem, fordi jeg var på jagt efter producenten af Cakebox – en fyldig petite sirah jeg var stødt på.

Cakebox bliver lavet af Truett-Hurst, for en del af deres forretning er at lave vin for andre. Så køber man druer fra forskellige steder i Californien – petite sirah-druerne til min Cakebox kommer fra det varme Paso Robles 300 km syd for San Francisco – og laver vin til kunderne.

Jeg ringede til dem og spurgte om import af Cakebox. De sagde ja, og senere kom så de to Dearly Beloved med i sendingen.

Truett-Hurst har et meget hyggeligt sted i Dry Creek Valley, hvor man kan kigge forbi og smage deres vine, mens man slapper af i deres røde Adirondack-stole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I vinmarkerne ved vinhuset Truett-Hurst, Dry Creek Valley, Sonoma, Californien i juli 2017. Foto © M. Allen Jensen.

Hervé Bizeul fra Clos des Fées med sin Les Sorcières-rødvin med udsigt over vinmarkerne ved Vingrau. Bagest i horisonten kan man ane Pyrenæerne. Foto © Clos des Fées.

Der høstes på Dom Brials marker – et vineri, der tænker både miljøbevidst og socialt. Foto © Dom Brial.

Truett-Hursts røde Adirondack-stole ved Dry Creek i det nordlige Sonoma. Foto © Kim Carroll.

Virginia Lambrix, som siden 2008 har lavet vine hos Truett-Hurst i Dry Creek Valley i det nordlige Sonoma. Foto © Truett-Hurst.