Beskrivelse
Miles Mossop er hele tiden på udkig efter enkeltmarker, hvor han kan finde præcis de druer, han kan bruge til den vin, han ønsker at lave. Og her er Chapter One et eksempel.
100 pct. cinsault fundet på en lille mark med granitholdig jord i området Swartland i Sydafrika. Og ifølge Miles Mossop udtrykker vinen nøjagtig cinsaultdruens rene frugt.
Chapter One har en flot kirsebærrød farve. Duften er af rosenblade, brombær og friske urter. Smagen er koncentreret solbær, røde bær, tørrede italienske urter og en anelse hvid peber. Tanninerne er holdt i stramme tøjler, og eftersmagen er lang og tør.
René Langdahl Jørgensen kalder vinen et “topkøb” i Gastro. Han giver den 92 point og skriver: “Endnu en saftighed og forstå det endelig ikke som banal vin. Fuld af ribssaft og hybenpulver, tranebærjuice og ligefremhed, mens smagen har cinsaults spændstighed og mildt bitre krydderi fra stilke og frugtskind. Der er faktisk rosenpeber og sort peber i eftersmagen, soltørret tomat og fine små korn af tannin. Naturvinselskere skal stoppe den eurocentriske tilgang. Swartland kan en masse i den verden. Topkøb!”
Thomas Rydberg giver på spritnyt.dk Chapter One fem ud af seks stjerner: “Nogle af de mest interessante vine der kommer ud fra Sydafrika pt er vine på 100% cinsault. Virker som om de har knækket nøden til hvordan man får det bedste ud af denne drue som især er kendt i Provence og indgår i rosé. Denne er ingen undtagelse, yderst elegant med ribs, hindbær, urter og kølige krydderier. Flot balance og en vin man får lyst til mere af. 92 point”.
Den britiske vinanmelder Tim Atkin skriver: “Gæret og lagret på betonæg med 60 pct. hele klaser, der giver krydderier og fasthed. En vin der er blomsteragtig, let i stilen med smag af ribs og blodappelsiner og med en saftig, tørstslukkende finish – 92 point.”
Kan nemt nydes helt for sig selv, ellers sæt den sammen med charcuterie.
Miles Mossop grundlagde sin vingård i 2004 sammen med sin kone Samantha for at lave vine med finesse og elegance. Han er født med vin i blodet som søn af forældre, der selv har haft fremtrædende roller i Sydafrikas vinverden.
I dag henter Miles Mossop blandt andre druer fra hele Western Cape – druer, der passer til den stil vin, han gerne vil lave. Han har arbejdet på sydafrikanske gårde som Thelema and Spice Route, men har også været forbi Sicilien og Napa Valley. Desuden har han i to år været formand for sydafrikanske vinproducenter i Cape Winemakers Guild.
Chapter One får karakteren 4,2 på vivino.com
Druer: Cinsault
Lagring: Ni måneder på beton.
Smag: Frugtig og frisk rødvin.