Pris
Pris
Producent
Producent
Årgang
Årgang

Chenin blanc

Chenin blanc er en hvid drue, som bliver mere og mere efterspurgt for hver dag – og med god grund. For det er en aldeles alsidig drue med mange smags- og duftnuancer, alt efter hvor man dyrker den.

Hvad er Chenin Blanc-druens oprindelse? Chenin Blanc er en gammel druesort med en fascinerende historie, der stammer fra Loire-dalen i Frankrig. Det menes, at druen har været dyrket der i mere end tusind år. Den spredte sig senere til andre vinproducerende regioner i verden, herunder Sydafrika (her også kendt som Steen) og Californien. Chenin Blanc-druen er kendt for sin alsidighed og evne til at producere en bred vifte af stilarter, fra tørre til søde og mousserende vine.

Hvad er Chenin Blancs duft og smag? Chenin Blanc-vine har en imponerende spændvidde af aromaer og smagsnuancer, der varierer afhængigt af regionen, voksestedet og produktionsmetoden. Generelt kan du forvente en frisk og aromatisk vin med karakteristiske noter af grønne æbler, citrusfrugter som citron og lime samt hvide blomster som akacie og jasmin. I nogle tilfælde kan modne Chenin Blanc-vine også udvikle honningsagtige nuancer og en subtil mineralsk karakter.

Smagsmæssigt er tørre Chenin Blanc-vine kendt for deres høje surhedsgrad, der giver dem en frisk og livlig karakter. De kan have en bred smagspalette, der spænder fra grønne æbler og pærer til mere komplekse smagsnoter som fersken, abrikos, honning og nødder. De søde varianter kan have intens sødme, men med tilstrækkelig syre til at balancere sukkerindholdet og skabe en harmonisk oplevelse.

Hvad skal man servere til en Chenin Blanc? Valg af fødevarer til at ledsage en Chenin Blanc-vin afhænger af vinstilen og dens sødme/syre balance. Generelt er Chenin Blanc kendt for sin alsidighed, der gør den velegnet til mange forskellige retter. Her er nogle anbefalinger:

  1. Tørre Chenin Blanc-vine: Disse vine med deres friske surhed passer godt til lette retter som salater, skaldyr, fisk og kylling. De kan også ledsage friske oste eller milde oste som gedeost.

  2. Søde og halvsøde Chenin Blanc-vine: Disse vine er gode ledsagere til krydrede asiatiske retter, foie gras, blåskimmeloste og desserter som frugttærter eller creme brulée.

  3. Mousserende Chenin Blanc-vine: Disse vine fungerer godt som aperitif og kan ledsage en bred vifte af snacks, lette appetizers og skaldyrsretter.

Som nævnt har chenin blanc en bred vifte af smagsnoter afhængigt af stil og produktionssted.  

Tager man til Loire-dalen, vil man finde hvidvine, der især er kendt for en duft af æbler. Men også lime, pære og kvæde er nogle af de duft- og smagsnoter, man finder i chenin blanc-vine.

I de senere år er det ofte chenin blanc-vine fra Sydafrika, som har taget opmærksomheden. Her er den den mest dyrkede drue (små 20 pct.) under det lokale navn Steen – den største produktion i verden. Chenin blanc kan give både knastørre og søde vine og kræver godt med sol og varme for at modne. Det er især de tørre chenin blanc-vine fra Sydafrika, som i dag betegnes som nogle af de bedste i verden.