Om Vins de Vinde

Passion for vin


Det begyndte som så ofte før med en flaske.


En meget regnfuld marts-søndag i Paris, hvor vi søgte ly i en typisk bistro. Valget af mad var også typisk: Entrecôte med fritter.


Men det var den venlige ældre tjener, der sørgede for det ekstraordinære. Han affærdigede mit valg af vin og insisterede, at vi smagte hans foretrukne.


Det gjorde vi så – en Walden fra Roussillon.


Seks uger efter ankom så et parti Walden – og en del andre – til privaten.


I dag er Walden forlængst udsolgt, men det var starten til endnu en vinimport – og dermed fik endnu en garageimport set dagens lys i Danmark. 25 år tidligere var det vin fra Sydafrika – en import der kom i stand med en god ven og varede et par år med diminutiv fortjeneste, men meget stor fornøjelse. I dag er det ikke kun Sydafrika, som er kommet til på det seneste, men også Frankrig, Italien og Californien - allerhelst smagt sur place.


Det er vine, som jeg kan lide. Det håber jeg også, du kan.


Jakob Vinde Larsen



Mine leverandører


Ægteparret Arnaud (billedet til højre) og Mélanie Aucoeur arbejder hårdt for at levere noget af det ypperste, som Beaujolais kan præstere. Og de er dygtige til det.

Den store franske vinguide Hachette udnævnte Arnaud som årets vinmager i Beaujolais i 2020. 

Siden 1825 har Aucoeur-familien lavet vin i Beaujolais. I den tid har områdets ry svinget op og ned. Vin fra Beaujolais, der er kendt for at være frugtig, frisk og for at have begrænset garvesyre, har alle dage været respekteret.

Men noget af det gik fløjten, da Beaujolais Nouveau blev et internationalt hit i 1970erne. Det er en hurtiglavet vin sat på markedet hvert år i november bare få uger efter høsten, Cheap and cheerful, som briterne ville sige, og en sikker vej til at erhverve sig blå tænder.

Men Mélanie og Arnaud forsøger - som mange andre i Beaujolais - at gøre op med det ry. Og Hachettes udmærkelse er et tegn på, at de har fat i noget.

Af deres røde sælger jeg deres Morgon og Moulin-à-Vent. Af deres hvide har jeg Saint-Veran - en chardonnay fra det sydligste af Bourgogne.

Aucoeur-familien laver vin fra de fleste af Beaujolais' ti cru'er eller distrikter. Og selv om alle er lavet på samme drue - gamay - så er der store forskelle fra cru til cru. Her er jordbunden afgørende.

Jeg fik selv øjnene op for Beaujolais, da vinanmelderen fra Financial Times, Jancis Robinson, i december 2018 havde hele fem Beaujolais-vine med i sin liste over de 50 mest spændende vine. 

Jeg researchede lidt på området, lavede aftaler med tre producenter (bl.a. Aucoeur) og tog en hurtig tur til Beaujolais. Aucoeurs vine var de bedste, og det har anmeldelser i både Berlingske og EkstraBladet mere end bekræftet.




Sijnn – Stenet, tørt og afsides. Sådan er området Malgas i Sydafrika ca. 250 km øst for Cape Town. Og her holder vinproducten Sijnn (udtales Seine eller Say-n) til og kæmper bravt med både jordbund (90 pct. sten) og tørke (350 mm nedbør årligt).

Til gengæld bærer anstrengelserne frugt. Sijnns vine er ikke blot up-and-coming, men de har også fået placeret sig på øverste hylde i den sydafrikanske vinverden.

Og tørken afhjælpes af den fugtige vind, som kommer fra havet bare 15 km væk. Den sørger også for, at temperaturen sjældent overstiger 30 grader.

Bag Sijnn står David og Rita Trafford, der tilbage i 2003 købte et stykke land, fascineret som de var af området. Mest af alt ligner det Portugal, tænkte de. Og derfor er Portugals kendte drue - touriga nacional - også blandt de druer, de dyrker.

Touriga nacional finder derfor også vej ind i deres topvin Sijnn Red, der i 2016-årgangen fik hele 96 point af den britiske vinskribent Tim Atkin. 

Parret lavede deres første vin i 2007. Selve vingården blev først bygget i 2014, og her trådte Charla Haasbroek til som vingårdens kældermester. Hun kom med erfaring fra bl.a. Kanonkop, et af Sydafrikas absolutte topnavne.

Sijnn er et navn, som er særdeles interessant at følge. Og jeg er meget glad for at have vinene i mit repertoire. Derfor også en stor tak til Søren Bendixen, DR's Afrikakorrespondent og endnu en engageret vin-explorer, der gjorde mig opmærksom på Sijnn. Og for mig er Sijnn - og min anden sydafrikanske leverandør Thorne and Daughters - en rejse tilbage til rødderne. For tilbage i 1992 kastede jeg mig sammen med min gode ven og kollega Peter Tygesen ud i vinimport fra udelukkende Sydafrika.

Så derfor betyder sydafrikansk vin noget ganske specielt for mig. 




















Petite sirah er en drue, som burde være langt mere kendt i Danmark. For den giver de vine, som mange danskere sætter så stor pris på - frugtige, fyldige og med en pæn alkohol.

Maggio er en vinproducent i Lodi, Californien, som netop laver den form for forrygende petite sirah. Jeg fandt den på en vinsmagniing i København i foråret 2020, inden coronaen lukkede ned for den slags arrangementer.

Maggio er grundlagt af Angelo Maggio, en italiensk indvandrer der tog turen fra Genova til Amerika i 1906. I 1928 stiftede han vingården, og i dag er det femte generation, der kører Maggio og Oak Ridge Winery videre.

Lodi, der ligger stik øst for San Francisco, er et varmt område og i årtier kendt som især zinfandel-land. Men heldigvis dyrkes der også petite sirah.

Petite sirah - eller durif, som den også kaldes, opkaldt efter en fransk botaniker Francois Durif - stammer egentlig fra Frankrig og er en krydsning af druerne syrah og peloursin. Tidligere var den udbredt i Sydfrankrig, men er i dag stort set forsvundet. Til gengæld trives den særdeles godt i Californien og Israel.

Druen giver fyldige og krydrede vine med god garvesyre og smag af blommer og ofte chokolade.

Og det er en vinderkombination. Mine petite sirah-vine har altid fået fine anmeldelser, så jeg kan kun opfordre til, at man ser nærmere på Maggios Petite Sirah 2017.














I vinmarkerne ved vinhuset Truett-Hurst, Dry Creek Valley, Sonoma, Californien i juli 2017. Foto © M. Allen Jensen.

Vinguiden Hachette udnævnte i 2020 Arnaud Aucoeur til årets vinmager i Beaujolais, hvor druen gamay er altdominerende. Historisk set optræder druen første gang i 1390, da hertugen af Bourgogne forbyder den. I dag viser Aucoeur-familien, hvor fremragende vine man kan lave af druen. Foto © Aucoeur

En dramatisk aftenhimmel over Sijnns vingård. Stedet har ikke mange år på bagen, men har allerede markeret sig som en af Sydafrikas mest interessante vineproducenter. Foto © Sijnn

Charla Haasbroek - her med datteren Beth - er kvinden bag Sijnns vine. Hun har været vingårdens kældermester siden 2014. Foto © Sijnn

Medarbejderne på Maggio - eller Oak Ridge Winery - i Lodi står bag tre af mine vine, heriblandt petite sirah. En drue, som i mine øjne burde være langt bedre repræsenteret på danske vinhylder.. Foto © Maggio